ÇEŞME'DE KEYİFLER ALÂ



Bu menüde yok yok. Ama her şey seçme… Mezeler günlük hazırlanıyor. Mevsimine göre de çeşitler değişiyor. Ara sıcaklarda, balkabağından yapılan kaşarlı Girit usulü mücveri deneyin derim. Sakız adasında ve Girit’te bolca yemiştim. Nefis oluyor. Türkiye’de ise bu şekilde yapan yer çok az. Paçanga, kıymalı muska, sigara böreği gibi başlangıç alternatifleri var. Ege otlarından yapılma ot kavurması (yoğurtlu) çocukluğumdan beri favorilerimden olmuştur. Yazın vazgeçilmez tadı olan karışık kızartmayı ‘Annemin Kızartma Tavası’ olarak sunuyorlar. Yunanistan’da hemen her menüde yer alan ‘saganaki’, burada kızarmış sepet peyniri olarak sunulmuş. Her zaman nefis bir mezedir. Ayrıca kalamar ve karides güveç de menüde yerini almış.

İzmir usulü yaptıkları kuzu kelle söğüşün sunumunu çok beğendim. Her şey ahşap servisin üzerinde. Yeşillik, sumaklı soğan, biber, domates, turşu ve kimyonuyla sunulan dil-yanak söğüşle beyin, taze ve leziz. Kelleler Balıkesir’den geliyormuş. Ege’de Kaz dağlarının eti her zaman en iyisidir. Her yerde takıntılı olduğum lavaşlarsa, ince ve yumuşak. Bir de söğüşün, tereyağında sıcak olarak sunulanını yapıyorlar. Mevsim yaz olduğu için çok tercih edilmiyormuş. Ama onun da nefis olacağına eminim. Söğüşleri dürüm olarak da yiyebilirsiniz bu arada. Geçenlerde Facebook sayfalarında gördüm. Kuzu beyin pane yapmışlar. Yeni tatlar denemekten onlar da mutlu, müşteriler de. Ve yaprak ciğer… Tereyağında güveçte geliyor. Ciğer yumuşacık, lezzetli ve tam kıvamında pişmiş. Tereyağın tadı ciğerin önüne geçmemiş.
Kokoreçseverler burada hem İstanbul (domatesli-biberli), hem de İzmir usulünü (sade) bulabilirler. Kokoreci de güveçte sunuyorlar. Denemeden geçmeyin. Bunların dışında meyhane köfte, bonfile ve çoban kavurma, ızgara but piliç, XL burger gibi alternatifler de var. Onlar da yine en iyi malzemelerle özel olarak hazırlanıyor. Menüde etlerin tam gramajlarını da özellikle belirtmişler. Bir de unutmadan, yine kendi yaptıkları mantılarını da ısrarla tavsiye ettiler. %100 dana kıymayla hazırlıyorlar. Bir dahaki gidişimde onu da deneyeceğim.
O günkü tatlıyı önceden sormanız iyi olacaktır. Hatice hanım,
tahinli Kemalpaşa ve sakızlı muhallebide iddialıyım diyor.
Mutfağın kapısı açık. Her yer tertemiz. Saklayacak gizleyecek bir şeyi olmayan mekan kendini hemen belli ediyor. En güzeli de dondurulmuş ya da dışarıda hazırlanmış hiçbir ürün yok burada. Porsiyonlar doyurucu, fiyatlar makul.
Yaz-kış açıklar. Çeşme’nin yerleşik halkının da favori restoranlarından olmuş burası. Paket servis de yapıyorlar.
Ben çok sevdim. Sayelerinde söğüşü de sevdim. Yolum düştükçe uğramaktan sıkılmayacağım bir yer. Hatice ve Alp çiftinin güler yüzü ve hoş sohbeti için de ayrıca gitmekten keyif alınır.
Ankara’dan Çeşme’ye sevgilerle…
Alâ Söğüş&Meyhane
16 Eylül Mah. 3047 sok. 3/A
Çeşme-İzmir
0 232 712 17 17
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder